היי בייבי, ההורים שלך שמו לב שקצת קשה לך לינוק או לאכול מהבקבוק וחושבים שאולי הלשון שלך קשורה? הנה מה שצריך לדעת על הגורמים ללשון קשורה ודרכי הטיפול המומלצות
בייבי, לפני שנתחיל, הנה תקציר בשביל הגדולים שמטפלים בך:
לשון קשורה היא לא תמיד בעיה, אך לעיתים עלולה להקשות בהנקה. בהמשך הדרך, כשהתינוק גדל, היא יכולה להקשות גם באכילה ובהגייה נכונה של מילים | אין סיבה להיבהל, יש דרך פשוטה לטפל, במידת הצורך | חושדים בלשון קשורה? דברו עם רופא אף-אוזן-גרון או מומחה בלשון קשורה (רופאי שיניים או פה ולסת/ רופאי ילדים ועוד), כדי לבדוק את החששות ולהציע פתרון.בייבי, שנתחיל?
הנושא שמעסיק את כל ההורים, כבר מיום הלידה ולאורך כל החודשים הראשונים, הוא האכילה של התינוק – הוא ינק? הוא אכל מהבקבוק? כמה בדיוק? האם הגדילה והעלייה במשקל היא כמו שמצופה? הגדילה שלך, בייבי, חשובה לכולם. וכדי שזה יקרה (בקצב המצופה), האכילה שלך צריכה להיות בכמות ובאיכות מספיקות – בין אם האוכל שלך הוא תמ"ל ובין אם חלב אם. תינוק לא אוכל זו סיבה מוצדקת לבהלה, כי ההזנה חיונית להתפתחות תקינה.
בשנים האחרונות המודעות לנושא הלשון הקשורה הלכה וגברה, בעיקר בזכות יועצות הנקה. יועצות שמבחינות בתינוק שמתקשה לינוק ממליצות לעיתים לגשת לרופאים מומחים לבדוק האם לתינוק יש לשון קשורה. חשוב לזכור שיועצות ההנקה לא מוסמכות לאבחן לשון קשורה, ורק רופא מוסמך יכול לאבחן את התופעה ולטפל בה, אך העובדה שהן מעלות את החשד לכך, ומעוררות את המודעות לתופעה מסייעת לתינוקות רבים להצליח לינוק, למרות הקשיים הראשוניים.
איך נראית לשון קשורה אצל תינוק?
בייבי, הפה שלך כל כך קטן ועדין, ולמרות זאת יש דרך להבחין בלשון קשורה – אבל חשוב שההורים שלך יבינו שיהיה קשה לראות ולאבחן בעצמם. בדיוק בשביל זה קיימים רופאים. אבל מה הם מחפשים?
כשלתינוק יש לשון קשורה, זה אומר שהחלק התחתון של הלשון קשור לרצפת חלל הפה בצורה לא תקינה, באמצעות הפרנולום. אנחנו יודעים, זו מילה מפחידה, אבל היא פשוט מתארת את הקרום שמקשר את הלשון לרצפת חלל הפה. אם מסתכלים היטב על הפה, כשמרימים את הלשון לכיוון החך, אפשר לראות אותו.
במצב אידיאלי, הפרנולום לא מגביל את תנועת הלשון, אך יש תינוקות שנולדים עם פרנולום ארוך יחסית, שעלול להפריע לתנועה תקינה של הלשון. אנחנו, הרופאים, מגדירים מצב כזה כ"ווריאנט אנטומי", מונח שעשוי להישמע מאיים, אך בסך הכל מתאר מצב נתון.
הפרנולום של התינוק ארוך? זו לא בהכרח סיבה לדאגה
בייבי, קיימות דרגות שונות של "לשון קשורה":
הדרגה הקלה ביותר: אם יש לך אפשרות לינוק ובהמשך לאכול, בלי בעיה מיוחדת | כשהפרנולום שלך מספיק גמיש ורך.
דרגת ביניים: אם יש לך קושי בפעולת היניקה והאכילה | כשהפרנולום שלך קשה או ארוך יחסית.
דרגה חמורה: אם שקצה הלשון נמשך לאחור. אנחנו, הרופאים, קוראים ללשון כזו "לשון בצורת לב", אבל שהשם המתוק לא יטעה אותך, בייבי. מדובר בבעיה, כי הקפל שנוצר לא מאפשר אטימה מול החך, כלפי מעלה, ויניקה או אכילה הן קשות עד בלתי אפשרויות | כשהפרנולום שלך ארוך במיוחד.
לא תמיד פרנולום הוא סיבה להתרת לשון קשורה. רק רופא יידע לאבחן את דרגת החומרה ולפי זה להחליט אם צריך להתיר את הלשון. גם כשרואים את הפרנולום מגיע עד לקצה, ההחלטה היא לגופו של עניין – אין חובת התערבות, כל עוד התינוק מסוגל לינוק, ויוכל בעתיד לאכול בלי הפרעה ולהגות מילים בצורה נכונה.
בייבי, כדאי לדעת: לשון קשורה עלולה להיות בעיה לא רק עבור תינוקות, בגילים מתקדמים יותר אפשר להיתקל בקושי בהגייה, במיוחד של הצליל ל' – בגלל הקושי במגע בין הלשון לחך.
אצל בוגרים אפשר לבחון לפי תנועות שונות עם הלשון, בסגנון ליקוק. אנחנו מחפשים לראות האם הלשון יכולה לעבור את קו השפתיים. בדרך כלל, אם היא יכולה לצאת ולכסות את כל השפה התחתונה, אין צורך להתערב, אלא אם יש קיפול ניכר של הלשון.
איך מתירים לשון קשורה?
נפתח במילות הרגעה: בתור כירורג שמבצע הליכים מורכבים הרבה יותר – מניתוחי אוזניים מורכבים, דרך השתלות שתלי שבלול וכדומה, אני יכול לומר שהתרת לשון קשורה היא דווקא אחת הפעולות הפשוטות שרופאי אף-אוזן-גרון מבצעים.
קיימות 2 דרכים להתיר לשון קשורה: התרה במרפאה או התרה בניתוח.
התרת לשון קשורה במרפאה
לאחר אבחון לשון קשורה, אפשר לקבוע את הליך ההתרה, שמורכב מ-3 שלבים:
-
אלחוש: מאלחשים את האזור עם ג'ל בטוח לתינוקות.
-
מתיחה: מותחים את הלשון כלפי מעלה בעזרת דוחק (זה השם של המכשיר).
-
חותכים: בעזרת מספריים עדינים סטריליים חותכים את פס הרקמה. מדובר ברקמה דקה שנחתכת בקלות.
ההתרה עצמה אורכת שניות ספורות, מתוך ההליך כולו (מההסברים ועד הבדיקה שהכל בסדר) שנמשך כ-20 דקות בלבד. אחרי שמסיימים - אפשר לחזור הביתה.
חשוב לדעת: הפעולה לא כואבת למרבית התינוקות. לעיתים תינוקות בוכים בתהליך בגלל העובדה שאדם זר פותח את פיו (נודה באמת – זה די מציק!), אך החיתוך עצמו לא גורם לכאב. וכן, אפשר להיניק את התינוק או להאכיל בבקבוק ישר אחרי ההתרה. בתיאבון!
התרת לשון בהרדמה מלאה
לעיתים הלשון קשורה יחד עם חלקי שריר, ויש צורך בהתערבות של ניתוח שבו מוציאים מעין רקמה שנמצאת מתחת ללשון. זה כבר דורש ניתוח בהרדמה - בחדר ניתוח. אני ממליץ לחכות עם הפעולה עד שהתינוק יגדל. לאור העובדה שזה לא ניתוח דחוף, עדיף לתת לתינוק לגדול, להתרחק ממועד הלידה ולבצע את הפעולה הניתוחית בגיל כמה חודשים. הסיבה פשוטה – אנחנו לא תמיד יודעים מה יהיו ההשלכות של הרדמה מלאה, ונעדיף לשמור על התינוק מפניה.
מהם הגורמים ללשון קשורה?
אצל תינוקות מדובר בתופעה מולדת שנובעת מהתפתחות המבנים של הלשון ורצפת הפה. תינוקות באחוז קטן באוכלוסייה נולדים עם לשון קשורה.
למי כדאי לפנות כדי לבדוק את הלשון הקשורה?
האנשים הנכונים לטיפול בתחום הם רופאי אף-אוזן-גרון שמתמחים בילדים. בדרך כלל תהיה להם ההבנה והמומחיות כדי לבצע החלטה מתי כדאי לבצע את הפעולה הזו, אם בכלל.
קיימים גם כירורגים שמתמחים בילדים, שעוסקים בתחום, אך לא כולם מתמחים בהתרת לשון. כדאי לגדולים שמטפלים בך, בייבי, לברר בקהילות ההורים המקומיות ולמצוא כירורג מומלץ באזור המגורים שלך.
האם מגזימים עם התרת לשון?
כל הליך רפואי שאין לו הצדקה הוא לא נכון. אם מאמצים אמות מידה מקצועיות נכונות – יש קריטריונים לביצוע ניתוח. לא הייתי רוצה שזה יהפוך למשהו שעושים אותו בגלל שזה טרנדי.
בגדול, הרוב המכריע של התינוקות לא צריכים ניתוח. לרוב צריכים להגיע לרופא – ועליו מוטלת האחריות לוודא ולהעניק להורים ביטחון שהכל בסדר, ואין בעיה.
סיכונים בתהליך התרת לשון
אין פעולה רפואית שלא יכולה להסתבך, ולא כדאי לרוץ להתנתח. כן, מדובר בתהליך יחסית קליל, אך אין הליך ניתוחי שהוא 100% נטול בעיות. גם התרת לשון עלולה להסתבך ב-2 דרכים מרכזיות:
-
דימום מרובה באזור ההתרה
-
הצטלקות של המקום שנחתך, שלא מהווה בעיה אסתטית שאחרים רואים, אך כן עלולה ליצור בעיות בחלל הפה, לטווח הרחוק
לשון קשורה והנקה
לתפיסתי, כרופא, הנקה זה הדבר הטוב ביותר לתינוק, חלב אם הוא המזון המתאים ביותר לתינוק שנולד. ממנו התינוקות מקבלים את כל המרכיבים שהם זקוקים להם ממנו. אם הלשון הקשורה מקשה על ההנקה, אז בהחלט יש הצדקה בהתרת לשון. למרות זאת, חשוב לזכור שלא כל קושי בהנקה מצדיק התרת לשון קשורה.
עם התינוקות שמגיעים אליי, אני משתדל להרגיע את ההורים ולא להיות מושפע מלחצים ומטרנדים סביבתיים. אנחנו מגיעים לפעולה רק כשהאינדיקציה להתרת לשון נכונה.
בייבי, הגיע הזמן לסכם את השיחה על לשון קשורה
רופאים רבים מתייחסים ללשון קשורה כ"בעיה קטנה", אך אם קשה לך כרגע לינוק או לבלוע, זה בוודאי לא נעים. איזה מזל שיש דרך לטפל בכאלו מצבים.